Kadına Dair





"kadına dair"

Sanatı yaşamda bir direnç alanı olarak gören Safiye Başar,  çalışmalarında kadının toplum içindeki  konumunu ve sosyal kurumlarla olan ilişkisini kadına özgü geleneksel üretim geleneği, çeyiz üzerinden  sorgulamaktadır. Geleceğe dair umutlarının ilmek ilmek dokunduğu çeyiz ve çeyiz bohçaları, Başar’ın porselen heykellerinde  metaforik bir yaklaşımda ele alınmıştır. 

Yaşadığımız coğrafyaya özgü çeyiz geleneği,  toplumun en temel taşlarından biri olan aile kavramına gönderme yaparken,  kadına, annelik, sevgi, sadakat, dostluk, gibi nosyonların yavaş yavaş yüklendiği, uzun soluklu bir ritüel olarak tanımlanabilir. Bu süreçte, mutluluk vadine karşın  daha şefkatli bir anne, sadık bir eş, sevgisini sunan kadın olma yolunda biçimlenir bedenler ve zihinler. Ancak her ilmekte arzular gizlidir umuda  özgürlüğe dair.

Sanatçı, porselen bohça ve dantellerinde kadının gizli kalmış bu arzularını benliğini, görünür kılmaya çalışır.  Sandığından çıkardığı  pamuklu bohçaları, dantelleri,  daha kalıcı bir malzeme, porselen ile  yeniden  kopyalarken, onun direnç  ve kırılganlık gibi birbirine zıt fiziksel özelliklerini de  kullanarak kadına ve kadın emeğine dair yeni anlam katmanları oluşturma arayışını da sürdürür . 
Umut, Serbest Şekillendirme, Porselen, 31x21x9 cm, 2010
Kadın ve özgürlük, Serbest Şekillendirme, Porselen, 35×24, 2010